Geluid is een belangrijke sfeerfactor binnen de horeca. Eén van de grootste ergernissen van restaurant- en cafébezoekers is dan ook een slechte akoestiek. Mensen kunnen elkaar slecht verstaan of hebben last van herrie en overlast van andere gesprekken. Niet bepaald waar je naar op zoek bent wanneer je een avondje wilt ontspannen. Dus: al kook je nog zo lekker, smaken je biertjes nog zo goed; driekwart van de horeca bezoekers komt niet meer terug wanneer de akoestiek niet op orde is.
In veel horeca gelegenheden zijn in het interieurontwerp harde materialen zoals glas en beton toegepast.
Dit zorgt er echter voor dat geluid tegen deze oppervlaktes weerkaatst en voor een hinderlijke galm zorgt. Schuivende stoelen, muziek, pratende mensen; al deze geluiden komen té hard binnen wanneer de akoestiek slecht is. Daarnaast dreigt het gevaar van het Lombard effect; door een te hoog geluidsniveau en slechte verstaanbaarheid in een ruimte, gaan mensen harder praten. Hierdoor gaan de geluidniveaus omhoog en verslechtert de spraakverstaanbaarheid. Vervolgens is er iemand die nog harder gaat praten om daar weer bovenuit te komen. Dit komt de sfeer niet ten goede.