6 handige tips om jouw ruimte akoestisch te verbeteren

Zelf bezig met akoestiek in een ruimte? Om je op weg te helpen, hebben we 6 handige tips bedacht waar je direct mee kunt starten. Laten we niet te lang wachten – gauw aan de slag!

Tip #1: Vang geluidsreflecties op

Zachte materialen absorberen geluid beter dan hardere materialen. Zorg voor voldoende geluidsabsorberend materiaal in een ruimte. Dergelijke materialen zijn verwerkt in tal van gave oplossingen en mogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Akoestische wand- en plafondpanelen
  • Akoestisch spuitwerk
  • Moswanden
  • Akoestische foto-wandpanelen
  • Baffles

Tip #2: De volgorde van akoestiek

Een veel gemaakte vergissing is dat de vloer het belangrijkst is voor de geluidsabsorptie. Dit is daadwerkelijk het plafond. Wij raden je aan om in deze volgorde te focussen op akoestiek in een ruimte: plafond, wand & vloer.

Denk bijvoorbeeld aan akoestische spuitwerk voor een prettige verblijfsruimte en een gave industriële look!

Tip #3: Voorkomen: het Lombard effect

Door een te hoog geluidsniveau of een slechte verstaanbaarheid in een ruimt, gaan mensen harder praten. Hierdoor gaan de geluidniveau’s omhoog en verslechterd de spraakverstaanbaarheid. Vervolgens is er iemand die nog harder gaat praten om daar weer bovenuit te komen. Dit effect wordt het “Lombard effect” genoemd. Zorg voor voldoende zachte materialen waardoor het niet gaat galmen en de spraakverstaanbaarheid goed is!

Tip #4: Hier, vangen!

Vang geluid op bij de bron. Geluid wat direct bij de bron wordt opgevangen kan zich niet verder  verplaatsen door de ruimte.

Dit is vooral handig bij werkplekken op kantoor, je kunt bijvoorbeeld een gaaf akoestisch paneel laten plaatsen boven jouw meest luidruchtige collega!

Tip #5: Creëer geluidsbarrières

Door barrières te creëren in ruimtes, zorg je ervoor dat geluid zich minder goed kan verplaatsen. Geluidsabsorberend materiaal op spraakhoogte zorgt er bijvoorbeeld voor dat gesprekken van collega’s minder overlast veroorzaken. 

Tip #6: Doe een akoestische meting

Met deze tips helpen we je op weg, maar we hebben nog veel meer in petto!. We komen graag bij je langs voor een akoestische meting.

Tijdens een meting wordt een analyse gemaakt de geluidsproblemen in een ruimte. N.a.v. deze meting kunnen we exact bepalen wat er nodig is om de akoestiek in de ruimte te optimaliseren.

Maak van jouw ruimte ook een 'Happy Space'

Meer weten over de mogelijkheden van Akoestiek?